Cercetătorii au adunat moluște de pe coasta SUA, pentru a le compara cu cele din anii 1970 și au ajuns la concluzia că grosimea cochiliei moluștelor s-a micșorat cu 32%.
Din cauza utilizării de către om a petrolului și a altor combustibili fosili, în ocean se dizolvă mai mult dioxid de carbon, ceea ce duce la creșterea concentrației de dioxid de carbon în apele oceanice. Acest proces duce și el la descompunerea cochiliilor de calcar ale moluștelor, informează rador.ro.
Deocamdată, oamenii de știință nu au inventat o modalitate care să oprească dispariția moluștelor, ce servesc ca hrană nu doar pentru om, dar și pentru stelele și vidrele de mare. Potrivit prognozelor climatologilor, în decursul următoarelor decenii, temperatura apei marine se va ridica, ceea ce va duce la schimbări radicale asupra vieții animalelor acvatice.
Recent s-a constatat că schimbările de temperatură la nivelul apei cu doar două grade pot face ca midiile, stridiile și alte moluște să nu mai fie bune pentru consum. Încălzirea apei va fi favorabilă pentru dezvoltarea bacteriilor patogene și a speciilor de planctoni care vor produce diferite toxine. Toxinele se vor acumula în moluște și, odată consumate de om, vor deveni periculoase
Pe de altă parte vor cădea mai multe precipitații ceea ce va reduce concentrația de sare de la suprafața apelor. Oamenii de știință sunt de părere că toate aceste schimbări vor influența bacteriile microscopice și planctonul din oceane, care, la rândul său, va avea impact asupra speciilor de la vârful lanțului trofic.